Sankalpa – Intention

Du är redan perfekt som du är, allt du behöver finns inom dig, men ibland behöver vi hjälp för att komma ihåg det, och ibland finns det något vi behöver lyfta och förstärka.

Att sätta en intention, en Sankalpa, är att ta hjälp av det undermedvetna att lyfta upp din önskan, att medvetande göra den och plantera den i ditt medvetna och i ditt undermedvetna. Till skillnad från ett nyårslöfte som ofta går ut på att du inte duger och att du måste förbättra något, ”gå ner i vikt”, ”börja träna”, så är din intention positiv, något du redan är, ”jag är värdefull”, ”jag är älskad”.

Sankalpa kommer från ”San” det som får din själ att sjunga (that which resonates with spirit), och “Kalpa” intention. Målet med en Sankalpa praktik är att förankra din intention i djupet av din själ och göra det möjligt för dig att manifestera intentionen i ditt liv lätt och elegant.

Många yogaklasser börjar ofta med att vi sätter en intention för klassen, och då är det oftast en medveten intention, något som du vet att du behöver fokusera lite mer på för tillfället, tex ”acceptans”, ”jag gör mitt bästa”, ”jag tycker om min kropp”, ”jag ser ljuset i alla jag möter”. En sankalpa klass brukar lirka mer med det undermedvetna och försöker fånga upp det som finns djup inom dig, att hitta bakom egot och in i själens önskan. Detta sker genom en särskild meditationsteknik eller en yoga nidra. Den intention som då kanske flyter upp till ytan i medvetandet är den vi förankrar inom oss. Denna intention kan du sedan ha med sig på kommande yogaklasser för att påminna sig själv och att djupare förankra den.

Det här inlägget postades i Tankar om yoga och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.